fredag 24 juni 2011

Herman Lindell

Min mormors farbror Herman flyttade med sina föräldrar till Finland 1860. Anledningen vet jag inte och jag vet inte heller varför hans bror Edvard, mormors far, inte flyttade med, han var ju bara 15 år då. Herman startade så småningom en affär med kontors och konstnärsmaterial i Helsingfors. Det gick ganska bra för honom, och till min förvåning hittade jag en artikel om hans affär på internet! Det visar sig att hans företag blev ett av de större inom branschen i Finland och lever vidare än idag, dock uppköpt av ett större företag, Staples. Företaget startades 1878 och bilden ovan är från 1895.





 Foto från 1899 på Herman och hans familj. Hans fru hette Aurora och barnen Alba, Arla och Helmer. Min mormor tyckte mycket om dessa kusiner. Herman var en mycket snäll och omtyckt farbror. När hans bror Edvard dog 1904 och min mormors mor (Hermans svägerska) blev änka och min mormor bara var 12 år, betalade Herman och hans kusin min mormors skolgång. Verkar som han också skickade lite mer pengar då och då, det framgår av gamla brev.



Herman arbetade tidigare på Kiseleffs arkitektkontor och skriver här till min mormors mormor Rosa.











Här är ett senare brev till Rosa från 1921. Herman dog den 7 februari 1926.



I den artikel jag hittade om företagets historia fanns detta kvitto som visar att Herman Lindell sålde material till Akseli Gallén-Kallela, en av Finlands största konstnärer.





lördag 18 juni 2011

Edvard och Herman Lindell.

            Detta är Edvard- mormors far- och hans bror Herman. Siluetterna är signerade 12/7 1894.

I dessa två kvarter i Gamla Stan i Stockholm föddes bröderna Lindell. Edvard (1845-1904)- min mormors far- föddes i  Kvarteret Phoebus, Östra Långgatan 43. Herman (1851-1926) föddes i kvarteret Glaucus, Johannesgränd 4. (foto från 1905 upphov: Larssons ateljé, publ. av Stockholms Stadsmuseum)                                                             



Edvard skulle många år senare öppna ett tidningskontor alldeles här bredvid på Köpmanbrinken 10. 


 Herman Lindell flyttade 1860 till Åbo i Finland tillsammans med sina föräldrar och öppnade senare en affär i Helsingfors med kontors- och konstnärsmaterial. Mer om honom senare.



 Detta är brödernas mamma Anna Sofia Liné (f. 1823).Vet inte så mycket om henne, men konstigt nog står det i ett gammalt album att hon var född Gallén, vilket inte stämmer med uppgifterna i de födelseböcker där hennes barn föds. Ska forska vidare om detta.Gifte sig med Reinhold 1844.




Per Reinhold Theodor Lindell (f.16 augusti 1816 i Finska Församlingen, Stockholm), kammarskrivare och  Lotsålderman.När han gifte sig står han som sidenfabrikör. Far till bröderna och alltså min mormors farfar.


lördag 11 juni 2011

Mormors mormor Johanna Björklund

Johanna Björklund (1818-1907) på äldre dar. Kanske är fotot taget något år innan hon blev änka 1897.Guldkedjan hon bär på fotot fick hon av sin make när deras dotter Rosa föddes. Han ska ha kommit hem från sjön när hon låg "i barnsäng" 1851 och lagt det på hennes bröst. Rosa ärvde kedjan och delade den innan hon dog och gav var sin del till mormor och hennes halvsyster Sigrid. Ser ut som att Johanna kan ha varit en barsk kvinna. En historia som förts vidare, är att hon som 5-åring var på besök i Biskopsgården i Strängnäs och ska där ha mött biskop Esaias Tegnér och han ska ha klappat henne på huvudet.Detta tyckte man var en stor händelse och värt att minnas.





                  Här bodde hon sina sista år, på Borgerskapets Änkehus, Norrtullsgatan 45, Stockholm.




    Interiör från Norrtulls Änkehus vid denna tiden.  Kanske sitter Johanna här någonstans bland kvinnorna.
                          ( Upphov okänd. Tid 1899. Publicerad av Stockholms Stadsmuseum.)

Vilken tur man kan ha!

 Detta är min mormors morfar  igen, Johan Niklas Björklund (1814-1897). På bilden har han blivit gammal.







 Dessa notiser hittade jag bara av en slump på ancestry.se, tidningsurklipp av en Kugelberg som verkade fått pippi på att samla notiser om diverse händelser mellan 1888 0ch 1904. Vilken tur, och tusen tack till honom från mig 114 år senare!  (litet fel i notisen: skall vara "född Lindblad")